top of page
Search

NACE KOSMAČ - ŠPORTNI IN TEHNIČNI DIREKTOR KLUBA O OSEBNIH IN KLUBSKIH CILJIH.






Nace, za vas lahko rečemo, da ste s Taborom povezani celotno življenje. Sedaj kot član strokovnega vodstva. Kakšni so vaši dolgoročni in kratkoročni cilji?

 

Res je, tukaj sem začel svojo nogometno pot pri sedmih letih. Tudi v obdobjih, ko sem igral v drugih klubih, sem vedno ostajal navijač in spremljal dogajanje v klubu. Aktivneje sem se vključil v delovanje kluba leta 2016. Na začetku še kot igralec in trener mlajših selekcij, istočasno sem pomagal pri izbiri igralcev za člansko ekipo. Leta 2020 sem pričel z delom pomočnika trenerja v članskem moštvu in lansko poletje po izpadu v drugo ligo, prevzel delo glavnega trenerja članskega ekipe.

Opažam, da se veliko ljudi, ki spremljajo sežanski nogomet, ne zaveda teže uspehov kluba v tem sedemletnem obdobju. Klub je presegal samega sebe glede na pogoje in finančne vložke ter dosegal rezultate v katere je pred časom le redko kdo verjel, da so mogoči.

Trenutno opravljam funkcijo športnega in tehničnega direktorja. V tem mesecu bom začel z usposabljanjem za trenerja UEFA Pro. Moji dolgoročni cilji so še vedno povezani s trenerskim delom. Delo na igrišču mi daje največje zadovoljstvo. Trenutno pa sem, poleg rehabilitacije po poškodbi ahilove tetive, osredotočen na sestavo ekipe za drugi del sezone.

 

Prvi del sezone ni šel ravno po načrtih. Kakšni so cilji v drugi polovici sezone?

 

Po izpadu iz prve lige, so klub zapustili praktično vsi igralci. Morali smo začeti znova, klub pa se je tudi na organizacijskem in finančnem podoročju znašel v težkem položaju. Ekipa je bila v veliki večini sestavljena iz mladih domačih fantov, za katere je bila to prva izkušnja v članskem nogometu.

Imeli smo najmlajšo in najmanj izkušeno ekipo v ligi. Izkoristil bom priložnost, da se vsem zahvalim za vse kar so dali klubu. Veliko jih je sodelovalo pri novem velikem uspehu kluba, uvrstitvi v 1. mladinsko ligo. Tudi pri delu v članskem moštvu so pokazali veliko mero poguma in nepopustljivosti. Je pa 2. SNL zahtevno tekmovanje, s polno talentiranimi slovenskimi igralci, vse več je tudi tujcev, kar pred nekaj leti ni bila praksa na tem nivoju. Tudi glede strokovnosti dela trenerjev, mislim da se je v zadnjih letih nivo precej dvignil. V septembru smo ekipo okrepili. Za uigranost moštva in dvig forme posameznikov je seveda potreben čas. V začetku oktobra je po moji poškodbi mesto trenerja prevzel Radostin Alexandrov. Mislim, da je v tem kratkem času opravil dobro delo in bo v spomladanskem delu prvenstva nadaljeval tam kjer je končal. Velik izziv je pred nami, se pa ga ne bojimo in bomo dali vse od sebe, da ohranimo drugoligaški status. Hkrati bo velik poudarek na razvoju mladih igralcev, tudi iz domače nogometne šole, za katere smatramo da so pripravljeni, da naredijo korak ali dva naprej v svojih karierah. Po dolgih letih imamo spet mladinsko ekipo v najvišjem rangu tekmovanja. Prizadevali si bomo, da ohranimo status prvoligaša ter še nadgradimo kvaliteto dela in sodelovanje s člansko ekipo. Imamo tudi dolgoročne načrte vendar o teh morda kdaj drugič.

 

Pred tedni smo na naši spletni strani objavili intervju z Lyndonom Tomlinsonom. Kakšna je vajina naveza v klubu in kako deluje vajino sodelovanje?


Z Lyndonom vsakodnevno komunicirava. On ima ogromno kontaktov po celem svetu. Iščemo igralce z dodano vrednostjo, ki v naši zgodbi vidijo priložnost za dodaten razvoj in napredek. Sam sem osredotočen na Slovenijo in bližnjo okolico on pa, recimo temu, za preostali svet. Vsakodnevno pregledujemo številne igralce. Skupaj z Radostinom se potem odločamo kdo bi nam lahko pomagal pri doseganju zastavljenih ciljev. Kar nekaj igralcev bo prišlo na preizkušnjo, da se še dodatno prepričamo, če ustrezajo našim zahtevam. Imamo dovolj časa za priprave in sestavo moštva vendar zaradi manjšega števila tekem v drugem delu prvenstva in točkovnega zaostanka, moramo hitro uloviti pravo formo. Verjamem, da bomo pripravljeni.



 

bottom of page