top of page
Search

PREDSTAVLJAMO VAM NOVEGA ŠPORTNEGA DIREKTORJA - LYNDON TOMLINSON

Nogometni klub Tabor Sežana vstopa v novo poglavje v svoji 100-letni zgodovini. Na tej poti se nam je v vlogi športnega direktorja profesionalnega sektorja kluba pridružil Lyndon Tomlinson, ki se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami iz elitne angleške Premier Lige. Med drugim je več let deloval v klubu Manchester United (4 leta in 11 mesecev) v vlogi pomočnika vodje ogledniške službe, v klubu Manchester City (2 leti in 4 mesece) v vlogi oglednika in vodje zaposlovanja, v klubu Birmingham City (4 leta in 5 mesecev) kot oseba odgovorna za kadrovanje Akademije ter pred prihodom v Sežano še v klubu Leeds United, kjer je opravljal vlogo vodje kadrovanja na nacionalni ravni.

S svojim znanjem, mrežo poznanstev ter izkušnjami iz najvišjega nivoja svetovnega nogometa prinaša Lyndon v naš klub nov veter in predstavlja prvi korak na naši novi poti. Lyndon predstavlja pomemben del mozaika kluba, ki se sestavlja v luči zahtevnih izzivov, ki so pred nami. Z Lyndonom smo ekskluzivno za spletno stran našega kluba opravili daljši intervju


1. Lyndon, dobrodošel v NK Tabor! Nam lahko poveste, kako ste postali del našega kluba in zakaj ste sprejeli ta izziv?


Skupina ameriških lastnikov je k meni pred nekaj leti pristopila s podrobnim načrtom za projekt. Bil sem navdušen nad njihovo vizijo in predanostjo, kar me je prepričalo, da se zavežem dolgoročnemu načrtu. Izbrali smo Tabor iz več razlogov, in po obisku ter srečanju z Davorjem Škerjancem, osebjem in igralci, sem bil prepričan, da je to pravo mesto, kjer bomo poskušali doseči uspeh, ki si ga ambiciozno želimo. Delo v nogometnem klubu s številnimi plastmi, še posebej na najvišjih ravneh, lahko povzroči frustracije, saj je težko sprožiti spremembe ali doseči želene cilje; kar me res privlači pri Taboru, je, da imamo zdaj priložnost, da s skupino strastnih in strokovno podkovanih ljudi, oblikovati klub, kot ga vidimo najboljšega. Veselim se prihodnosti kluba, vendar vemo, da bo terjalo čas in trud, da dosežemo svoje cilje.


2. V preteklosti ste imeli priložnost delati z nekaterimi največjimi klubi. Ali obstajajo stvari, ki jih lahko vzamete iz teh izkušenj, ki bi izboljšale delovni proces pri našem klubu? In če da, kaj?


Absolutno. Seveda imajo ti klubi neverjetne vire tako finančno kot tudi v smislu osebja. Toda lahko vzamemo vidike njihovega delovanja in jih poskušamo vključiti v način, kako bomo delali pri Taboru. Ali gre za operativni del, iskanje in rekrutiranje, medicino ali kateri koli drug oddelek znotraj kluba, bomo ciljali na najboljše prakse in poskušali profesionalizirati vsak vidik kluba po vsej liniji.


3. V medijih so se pojavili članki, ki vas povezujejo z enim najboljših igralcev na svetu - Judom Bellinghamom. Kakšna je ta zgodba in ali ste bili res vpleteni pri podpisovanju/iskanju drugih igralcev, ki so kasneje postali svetovno znani?


Vedno je laskavo, ko te povezujejo s takšnimi zgodbami, vendar je resničnost danes taka, da je celoten proces veliko večji in je resnično skupinsko delo. Težko je skrivati tako velik talent, danes ga vsi opazujejo in o tem govorijo. Res je, da sem začel pri Birminghamu približno istočasno kot Jude - ko je imel približno 6 let, in moj podpis je na dokumentih, ko je bil star 8 let in je lahko prvič uradno podpisal. A zasluge gredo odličnemu delu osebja, ki mu ga je uspelo ohraniti v klubu, dokler ni pri 17 letih odšel za rekordno odškodnino. Alejandro Garnacho se zdaj dobro znajde, prav tako Hannibal Mejbri in Willy Kambwala pri Manchester Unitedu, poleg mnogih igralcev, ki so zdaj v mlajših kategorijah. Pripeljali smo Jadona Sancha in Rabbija Matonda v Manchester City, ki sta oba odšla za visoke prestopne odškodnine in dobiček, ki se je lahko reinvestiral nazaj v klub ali akademijo. Pomembno je priznati pomembnost lokalnih skavtov, ki te igralce poznajo v več podrobnosti. Vendar pa lahko iskreno rečem, da sem enako ponosen na druge fante, ki so začeli v amaterskem nogometu in imajo zdaj kariero v profesionalnem nogometu, ali že v angleškem prvenstvu, liga 1, liga 2, La Ligi ali drugje v tujini. Če lahko narediš kariero iz nogometa, je to velik privilegij. Enako velja za Jude-a, Phila Fodna ali Kobieja Mainooja (ki zdaj pridobiva veliko pozornosti). Imel sem srečo, da sem vsakodnevno spremljal napredek takšnih mladih igralcev, in kam so prišli, je neverjeten dosežek zanje.


4. Ko se vračamo k našemu klubu - kakšen so bili prvi vtisi o NK Tabor?


Če povem po pravici, mislim, da ima mesto odlično vzdušje. Gre za majhno mesto, vendar so ljudje prijazni in skromni. Vsi se tudi trudijo, da se z mano pogovarjajo v angleščini. Imamo majhno, a zvesto navijaško bazo, ljudje se trudijo, da pomagajo klubu. Očitno so zelo ponosni, da so povezani s Taborom in njegovo bogato zgodovino. To, kar si zdaj želimo, je ponuditi prvorazreden izdelek tako na igrišču kot izven njega, kar jih bo naredilo še bolj ponosne.


5. Kakšna je vaša filozofija glede nogometa in razvoja kluba (morda edinstven, individualen pristop k razvoju vsakega igralca itd.)?


Imel sem srečo, da sem delal v nekaterih neverjetnih akademskih okoljih in naša najpomembnejša prioriteta bo zagotovo osredotočena na razvoj mladih. Cilji so dvojni. Želimo rekrutirati in razvijati mlade igralce, da bo ekipa lahko tekmovala na najvišjih možnih ravneh. Toda želimo tudi, da ti igralci napredujejo do najvišje ravni in trudili se bomo, da jim to olajšamo. V zameno bi moralo to NK Taboru omogočiti, da ima trajnostni dolgoročni model, kjer rekrutiramo, razvijamo in prodajamo igralce za pomemben dobiček. Ne obljubljam, da bomo naslednji FC Nordsjaelland ali Union Saint-Gilloise, toda naš cilj bi moral biti podoben; presegati druge klube na tržišču z inteligentnim rekrutiranjem in pomembnim razvojem mladih igralcev.

6. Kakšni so kratkoročni in dolgoročni cilji ter kje vidite pozitivne vidike pa tudi pomanjkljivosti, ki jih je potrebno še izboljšati, da dosežemo te cilje?


V kratkem roku imamo še 12 tekem sezone in ključno je, da poskušamo osvojiti čim več točk. Gledamo jih kot na 12 pokalnih finalov. Z novimi igralci, ki bodo okrepili ekipo januarja, skupaj z novimi dodatki v osebju, sem prepričan, da nam bo uspelo. V srednjem roku zelo odvisno od tega, ali bomo ostali v ligi še to sezono. Če bomo, bomo ciljali na napredovanje nazaj v 1. SNL naslednjo sezono. Če ne, bomo naredili korak nazaj in ocenili, vendar nas to ne bo odvrnilo od naše dolgoročne vizije. Na dolgi rok sem prepričan, da se lahko s trdim delom ponovno uveljavimo kot trdna ekipa v 1. SNL, ki lahko tekmuje s Celjem, Olimpijo in Mariborom. Geografsko smo zelo blizu Kopra, zato je konkretna realnost tega, kar lahko dosežemo, vidna. Vemo, da imamo manjši finančni zagon kot večina klubov, zato se ne bo zgodilo čez noč. Moramo biti pametni in boljši v tem, kako delamo. Akademija in mladi igralci, skupaj s našim načrtovanjem nasledstva, razvojem igralcev in strategijo trgovanja z igralci, bodo temeljni za to. Vemo, da je Slovenija ključen trg za italijanske, švicarske, avstrijske in nemške klube. Naslednji klub morda ne bo končna destinacija igralca. Na primer, Birmingham City je prejel 25 milijonov evrov za Judea Bellinghama, ko je šel v Dortmund, a pomembno je, da so prejeli še 10 milijonov evrov od njegove prodaje v Real Madrid to poletje.


7. Kakšna bo struktura kluba in kakšne bodo vloge med vami in Nacetom Kosmačem?


Davor Škerjanc je predsednik kluba in tesno sodelujemo vsak dan. Neumorno se je trudil, da je klub obdržal z glavo nad vodo po izpadu iz 1. lige prejšnjo sezono in med nedavno 100. obletnico. Tesno bomo sodelovali pri celotni strategiji in strukturi kluba ter ga poskušali premakniti naprej. Odgovoren bom tudi za mednarodne prestope in postopek rekrutiranja igralcev. Z novim glavnim trenerjem Radostinom Aleksandrovom, ki ga poznam že dolgo, imamo dobro osnovo za naš tehnični odbor. Nace Kosmač nam prinaša veliko znanja o slovenskem prestopnem trgu in tudi o sosednjem hrvaškem in italijanskem. Zaradi svojih izkušenj pri Taboru in v Sloveniji je dodana vrednost, prav tako pa je neprecenljiv v svoji vlogi nadzora nad akademijo. Imamo nekaj obetavnih igralcev v ekipi U-19 in cilj bo, da jih vključimo v prvo ekipo, ko bo čas pravi.


8. Ste sodelovali z našim trenutnim prvim strelcem Lorenzom Gonzalezom, v času, ko je bil del Manchester Cityja? Ali ste bili vpleteni v njegov podpis in če ja - kako ste ga prepričali, da se nam pridruži?


Imel sem srečo, da sem Lorenza spoznal že pri 15. letih, ko je igral za Servette in švicarsko U16 reprezentanco. Razvil sem dober odnos z njim, z njegovimi starši in bratom. Njegov brat je prav tako nadarjen igralec, zdaj igra za mladinsko ekipo Seville. Pri 16 letih je podpisal za Manchester City in po številnih doseženih golih odšel v Malago igrat za prvo ekipo. Poškodbe so vplivale na njegovo kariero. Toda pomembno je vedeti, da je Lorenzo še vedno star le 23 let. Zelo profesionalno pristopa k svojemu delu; dosti je prispeval Taboru po prihodu in verjamem, da bo tudi po zimskem premoru. Ima ambicije za vrnitev v Anglijo in vem, da pomaga Taboru po najboljših močeh v kratkem roku. Vsi si želimo uspeha, saj bo, če bo dobro igral, tudi naša ekipa uspešna, in lahko mu pomagamo na njegovi poti. Pomembno je uporabiti naša poznanstva in zgodovino dela z mladimi igralci. Ko ljudje - še posebej igralci in agenti - razumejo, kaj počnemo, namesto da bi le gledali lestvico, jih navduši možnost pridružitve klubu v prehodnem obdobju. V januarju imamo možnosti privabiti več bivših mladinskih reprezentantov. Če vsi pravilno opravimo svoje delo, se bodo igralci izboljšali, ekipa se bo izboljšala in ti igralci se lahko premaknejo nazaj na višjo raven. Ne bomo se postavljali na pot igralcem, ki si želijo izboljšati in napredovati, če so zavezani cilju, medtem ko so pri nas. Lorenzo je dober primer tega, kot tudi Nikos Dosis. Dosis se nam je pridružil za kratek čas, zdaj pa se bo vrnil in zanj je zainteresiranih veliko klubov. S tega vidika smo odigrali svojo vlogo. Januarja bomo dodali več kakovostnih igralcev, obenem pa bomo zagotovili, da ohranimo integriteto s slovenskimi in akademskimi igralci kot ključnim delom ekipe.


9. Kako poznate našega glavnega trenerja prve ekipe, Radostina Aleksandrova, in kako se prilega dolgoročnemu projektu kluba?


Rada poznam, odkar je delal v Brook House College v Angliji in sem delal pri Birmingham City. Kasneje je pripeljal nekaj igralcev v Manchester United in opravil študijske obiske pri nas. Vedno me je impresionirala njegova želja za znanjem in izboljšanjem. Njegove izkušnje dela s tujimi in predvsem afriškimi igralci bodo za nas pomembne v naslednji fazi klubske prihodnosti. Zna vzpostaviti zelo trdne odnose z igralci in trdo dela, da jih razvije posamično. Rado je zelo prizadeven in temeljit pri svojem delu, obenem pa zelo jasen o vrsti nogometa, ki ga želimo igrati. V tem smislu verjamem, da smo vsi usklajeni. Vemo, da morajo rezultati sovpadati s predstavami, še posebej v zadnjem delu sezone. Toda naša vizija bo ostala enaka.

10. Ali obstajajo novi igralci, ki se nam bodo pridružili od začetka naslednjega leta?


Vsekakor bomo okrepili ekipo v novem letu. Že smo v iskanju nekaterih okrepitev na ključnih položajih, ohranili pa bomo tudi nekatere pomembne igralce, ki so že pri nas. Sedaj preučujemo možnosti, saj želimo biti dobro pripravljeni na zadnjih 12 tekem. Moramo delovati znotraj okvira pravil lige, kar pomeni, da moramo zagotoviti ravnotežje med domačimi in slovenskimi igralci, igralci EU in tistimi, ki niso iz EU. Prav tako vemo, da moramo dodati igralce, ki so pripravljeni prispevati zdaj, obenem pa zagotoviti, da imamo igralce, ki bodo lahko prispevali v prihodnosti. Poskusili bomo maksimirati tako, da bomo bolj dejavni na južnoameriških in afriških trgih, obenem pa zagotoviti, da je naše rekrutiranje igralcev v Sežani in okolici ter igralcev s visokim potencialom po Sloveniji na prvem mestu. Pomembno je, da klub ohranja pravo ravnotežje med najboljšim tujim talentom in slovenskim talentom. Vemo, da je to pomembno za navijače in zanje se zavzemamo.


11. Kakšne so težave, na katere ste naleteli v prvih dneh nove vloge in kaj bi želeli povedati skupnosti, kar nam lahko pomaga pri doseganju ciljev?


Kot sem omenil, je trenutna težava naša pozicija na lestvici. Ekipi moramo dodati nekaj kakovostnih igralcev in hitro spremeniti situacijo. Prav tako smo morali vbrizgati nekaj zaupanja in vere nazaj v ekipo, kar smo deloma tudi storili, vendar bomo to ponovili z dodajanjem igralcev, nenehnim izboljševanjem naše metodologije in seveda s boljšimi rezultati na igrišču. Rekrutiranje igralcev lahko predstavlja izziv, ker prvič, nismo v najboljšem položaju na lestvici, in to je prva stvar, ki jo agenti in igralci običajno pogledajo; in drugič, še vedno želimo biti prepričani v svoje odločitve pri rekrutiranju igralcev, čeprav nismo v dobrem položaju ter zagotoviti, da pripeljemo kakovostne igralce, ki bodo prispevali ekipi, vendar imajo tudi vrednost za prodajo. Prav tako želimo igralce, ki bi nam pomagali v boju za napredovanje naslednjo sezono, če dosežemo svoje kratkoročne cilje. Vemo, da navijači želijo, da bi vsak igralec izven Slovenije bil za dva nivoja boljši od domačega fanta, to je normalno. Dogaja se nova naložba in veliko dela poteka za kulisami. Če so nekateri igralci pripravljeni priti in se boriti z nami do konca sezone, sem prepričan, da se spremeni zaznavanje vsega. Potem lahko preidemo v naslednjo fazo načrtovanja.


12. Ali vas v projektu zanimajo lokalni igralci in ali so že kje na radarju?


Absolutno! Kot sem omenil prej, bo to osnova vsega, kar bomo počeli. To, da že imamo nekaj zelo nadarjenih igralcev v naši ekipi U19 in akademiji, je bonus. Naša prednostna naloga je zavezati te igralce klubu in zagotoviti, da postavimo njihov razvoj na prvo mesto. Imel sem srečo, da sem opazoval in preživel čas s takimi igralci, kot so Pavlović, Vrabec in Vuleta. Recimo ravno Vrabec je dosegel pomembno izenačenje proti Tolminu za nas, globoko v sodniškem dodatku. Pokazal je, da ima kvalitete za zmago na tekmah, kar je impresivno za fanta, ki je dopolnil komaj 17 let, in v naslednji sezoni sem prepričan, da bo redno vključen v prvo ekipo.


13. Kako pomembna bo klubska akademija in vpeljevanje mladih igralcev v prvo ekipo?


Zelo pomembno. Odrasel sem v akademijah in vedno bom verjel v ta sistem. Pomembno je za navijače in lokalno skupnost, da vidijo, kako se lokalni mladi igralci razvijajo in postanejo del prihodnosti kluba. Ko sem prišel v Sežano, je bilo to eno prvih vprašanj, ki so mi jih postavili ljudje. Imel sem srečo, da sem delal v nekaterih neverjetnih okoljih akademije. Prebivalstvo celotne Slovenije je 2,1 milijona ljudi, medtem ko je prebivalstvo Manchestra 3 milijone in prebivalstvo Birminghama 4 milijone. Torej, realno vemo, da ne bo mogoče imeti akademije na ravni teh mest v smislu števila igralcev, ki so nam na voljo. Toda če uvedemo najboljše prakse, razmišljamo izven ustaljenih okvirov, inoviramo ter poskušamo izboljšati vse vidike našega dela, ni razloga, zakaj v doglednem času ne bi mogli težiti k najboljši akademiji v Sloveniji. Vidimo lahko, da Slovenija v današnjem času lahko proizvede talente, kot so Oblak, Bijol in Šeško, reprezentanca pa bo po 24 letih poleti spet igrala na evropskem prvenstvu. Upam, da nas v prihodnosti čakajo še bolj vzpodbudni časi za slovenski nogomet.


14. Kaj bi radi sporočili lokalni skupnosti in ljudem, ki podpirajo NK Tabor?


Najprej bi se vam rad zahvalil, ker ste stali ob klubu v težavnem obdobju. Lokalno prebivalstvo in sponzorji so življenjski sok kluba. Drugič, želim jim zagotoviti, da sem prepričan, da bodo vsi zadovoljni z napredkom, ki ga lahko in ga bo dosegel klub. Kot sem že omenil, bomo vsi neumorno delali, da bi zagotovili klubu napredek, in da jim bomo lahko ponudili ekipo, na katero bodo ponosni. A to se bo zgodilo skozi dejanja, ne samo besede.






bottom of page